Over autisme en camoufleren
En wat als je heel veel energie steekt in het camoufleren van je autisme?
En wat als je heel veel energie steekt in het camoufleren van je autisme?
Camoufleren zou je simpelweg kunnen omschrijven als alles wat iemand doet om zijn of haar anders zijn niet te doen opvallen, om te zijn zoals ‘de anderen’. Dat ‘anders zijn’ kan zich uiten op verschillende manieren: enerzijds kunnen zaken moeilijker lopen dan bij anderen, maar ook kunnen zaken net vlotter gaan dan bij anderen. Camoufleren doet iedereen in mindere of meerdere mate. Wanneer we er echter rekening mee houden dat autisme stoelt op een totaal andere manier van informatie- en prikkelverwerking, kunnen we stellen dat het camoufleren van autisme een heuse krachttoer is. Daar gaan we in deze tekst dieper op in. Met deze tekst wil ik bijdragen aan het beter begrijpen van de diepgang van camouflage bij autisme. Het is niet mijn doelstelling om wetenschappelijk correct te zijn.
Over het verschil tussen jongens en meisjes met betrekking tot het camoufleren kan ik geen sluitende uitspraken doen. Wel is het zo dat zowel jongens als meisjes met autisme camoufleren, afhankelijk van hun mogelijkheden enerzijds en van het belang dat ze eraan hechten om ‘normaal’ te zijn anderzijds. Waarbij opgemerkt wordt dat meisjes (en hun omgeving) vaak meer belang hechten aan het conformeren en dat ze meer aanleg hebben om te camoufleren. Bovendien gaan meisjes bij problemen frequenter naar binnen gericht -en dus niet opvallend voor de omgeving- gedrag (angst, schuldgevoel, depressie,…) vertonen dan jongens, die hun frustraties naar buiten uiten.
Na het lezen van deze tekst en bovenstaande getuigenis hoop ik jullie ervan overtuigd te hebben dat camoufleren van autisme geen onschuldig iets is (in de mate dat jullie hiervan nog overtuigd dienden te worden, natuurlijk). Het is dan ook mijn doel om meer aandacht te krijgen voor het camoufleren in het algemeen en voor het maatpak-effect bij hoog-intelligente personen in het bijzonder. En misschien wel voor het maatpak-effect bij hoog-intelligente meisjes in het heel erg bijzonder. Want net dit effect zorgt ervoor dat inspanningen niet gezien worden, dat diagnoses niet gesteld worden en dat jongeren niet ondersteund worden. Met een grote daling in hun wel-zijn als gevolg.