Deze groeitrajecten kan je volgen in kleine groepen

Motiverend opvoeden

Wat?       Een boeiende en vernieuwende kijk op opvoeden, waar we vier avonden mee aan de slag gaan. Dit groeitraject is voornamelijk gericht op het doorgeven van kennis, informatie en inzichten over het opvoeden van kinderen, waarbij we ons baseren op de zelfdeterminatietheorie enerzijds en op bredere algemene stromingen anderzijds (zoals mild ouderschap, onvoorwaardelijk ouderschap,…).  We werken in een kleine groep met maximum acht deelnemers.

Bij het groeitraject ‘motiverend opvoeden’ hebben we oog voor beide kanten van de opvoedings-medaille.

Enerzijds bekijken we hoe we onze kinderen, vanuit de universele basisnoden, kunnen motiveren om te doen wat ze (moeten) doen. We (her)bekijken de rol van het belonen en het straffen. Ook staan we open voor de unieke weg van elk kind afzonderlijk. Bekijken we op welke manieren we onze kinderen kunnen stimuleren om te zijn wie ze zijn…

Anderzijds hebben we ook oog voor de motivatie die wij hebben als ouders. Wat is ons aangeleerd en hoe gaan we hiermee om? Welke verschillende soorten motivatie bestaan er? En op welke manier willen we onze kinderen motiveren?

We hebben tevens aandacht voor de momenten waarop het opvoeden het moeilijkst is. Wanneer kinderen even de weg kwijt zijn. Boosheid, driftbuien, woede-aanvallen…  Hoe gaan we hiermee om??

Net dit complete pakket maakt het groeitraject van het motiverend opvoeden zo interessant en tevens ook intens.  We gaan namelijk ook actief aan de slag met enkele oefeningen, waardoor we de kern van het motiverend opvoeden beter tot ons kunnen nemen.

Klinkt dat motiverend genoeg???

Waar?              Praktijk ‘On your way’, Sint-Franciesdijk 22A in Wachtebeke

Voor wie?       Voor ouders van kinderen tot 14 jaar die willen groeien op hun weg. Voor ouders die op zoek zijn naar harmonie. Voor ouders die tips en tricks zoeken om op een constructieve manier om te gaan met boosheid en driftbuien bij hun kinderen.

Prijs?               100 euro per ouder, 180 euro per koppel voor het volledig traject van vier avonden

Wanneer?      nog in te plannen

Hoe inschrijven?   Via dit formulier

Wees er snel bij, want we overschrijden de grens van acht deelnemers niet.

Coaching-traject voor ouders

Lijkt het je fijn om  samen met een kleine groep ‘collega-ouders’ stil te staan bij wat het ouderschap nu precies voor jou betekent?

Via verschillende coachende werkvormen word je uitgenodigd om je eigen rol als ouder vanuit een nieuw perspectief te bekijken. We verlaten bovendien regelmatig het gekende pad van het ‘denken’ door  te werken vanuit ons hart en ons gevoel, waardoor verrassende inzichten naar boven kunnen komen.

Zowat 30 procent van de Vlaamse ouders ervaart soms gevoelens van ‘parentale burn-out’. Ze voelen zich minstens maandelijks uitgeput als ouder, zijn het ouderschap beu of nemen soms emotioneel afstand van hun kinderen. Zowat 9 procent behoort tot een risicogroep die aangeeft dagelijks tot wekelijks niet goed in z’n vel te zitten als ouder. Dat blijkt uit een onderzoek aan de Universiteit Gent. (de Standaard, 2018)

Ouder zijn, het is niet altijd een makkelijke opgave. Zeker niet in deze maatschappij vol mogelijkheden en kansen, maar tevens vol afleiding en valkuilen. In dit traject vinden we ons eigen ouderschap opnieuw uit.  We (her)openen de poorten naar antwoorden die we enkel in onszelf kunnen vinden…

Dag 1:  We bekijken waar we als ouder vast in zitten. Wat moeten we allemaal doen?

Dag 2: We maken contact met het stuk van onszelf als ouder waar we wel tevreden over zijn. Kunnen we meer van dat krijgen?

Dag 3: Deze sessie gaat over communicatie en over het belang van het uiten van gevoelens.

Dag 4: En dan? Wat is jouw eigen pad? Waar zit jouw kracht?

Dit coaching-traject kan je zowel alleen als met je  partner volgen.  Doe wat goed voelt, er is geen ‘beste optie’.

NIET TWIJFELEN…  gun jezelf deze exclusieve me-time… omdat jij het verdient!!

Waar?             On your way, Sint-Franciesdijk 22A, 9185 Wachtebeke

Opgelet, omwille van de corona-maatregelen wordt het traject buiten georganiseerd in een tent.

Met wie?       We werken met een groep van maximum zes deelnemers, begeleid door Katrien Volckaert (HSP-, HB- en ASS-coach en ouder-coach, www.on-your-way.be)

Wanneer?     vrijdag 8, 22 en 29 oktober, vrijdag 5 november, telkens van 10-12u

Prijs?           De prijs voor het volledige traject voor één persoon bedraagt 120 euro. Schrijf je als koppel in, dan betaal je samen 200 euro.

Hoe inschrijven?  Via dit formulier.

Opgelet, wees er snel bij, want volzet is volzet. We overschrijden de grens van zes deelnemers niet.

Meer- en hoogbegaafdheid

Groeitraject voor ouders van meer- en hoogbegaafde kinderen, ook open voor (zorg)leerkrachten en directie

Was je kind als baby al heel alert?

Bereikte hij of zij de mijlpalen systematisch vroeger dan gemiddeld (of net later, maar dan wel onmiddellijk perfect)?

Kun je je niet baseren op de leeftijdsindicaties bij gezelschapsspellen, bij lego of bij het leggen van puzzels?

Heeft jouw kind een grandioos geheugen en kan het tot in de details vertellen over wat er zo’n twee jaar geleden gebeurde?

Heeft jouw kind ook zo’n sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel?

Kan jouw kind heel erg kritisch zijn?

Heeft jouw kind een rijke woordenschat en gebruikt het best wel al moeilijke woorden voor zijn of haar leeftijd?

Heeft jouw kind nood aan creëren, heeft jouw kind ook zo’n originele ideeën?

Merkt jouw kind elk detail op?

Lijkt jouw kind op één been te dansen door z’n schoolcarrière? Of vindt je kind op school alles te gemakkelijk en saai? Of laat je kind op school net niet zien wat het thuis wel allemaal voor elkaar krijgt??

Dan is deze vier-delige info-reeks over meer- en hoogbegaafdheid beslist iets voor jou!!

De eerste avond gaan we dieper in op wat meer- en hoogbegaafdheid (HB) nu precies is. Is er een IQ-test nodig om HB vast te stellen? Word je hoogbegaafd geboren en blijf je dan je ganse leven HB?

Is hoogbegaafdheid meer dan enkel een hoog intellectueel vermogen? ‘Zijn’ hoogbegaafden ook anders dan normaalbegaafden?

De tweede avond bekijken we hoogbegaafdheid op school. Wordt je kind in z’n hoogbegaafdheid gezien en uitgedaagd? Wat heeft je kind nu precies nodig? Wat is onderpresteren en welke types onderpresteerders zijn er??

De derde avond nemen we de mindset onder de loep. Wat is het verschil tussen een vaste en een groeimindset? Welke mindset vinden we vaak terug bij hoogbegaafde kinderen/volwassenen en hoe komt dat? Kunnen we een mindset veranderen?

De vierde avond nemen we een duikje in de praktijk. We doen enkele case-studies en bekijken waar we concreet tegenaan lopen.

Opgelet, doordat we er geen doekjes om winden, kan deze reeks best wel confronterend zijn.

Indien gewenst is individuele begeleiding na afloop van het traject zeker een mogelijkheid.

Waar?                  praktijk On your way, 9185 Wachtebeke

Met wie?             We werken met een groep van maximum acht deelnemers, begeleid door Katrien Volckaert (HSP-coach en ouder-coach, expert in de hoogbegaafdheid)

Wanneer?        Dit traject wordt in de maand augustus aangeboden in twee ochtenden: di 17/08 en vrij 20/08, telkens van 9u tot 12.30u.  De eerste ochtend behandelen we de inhoud van de eerste en tweede avond.  De tweede ochtend behandelen we de inhoud van de derde en vierde avond.

Prijs?                    120 euro per ouder, 200 euro per koppel voor het volledig traject van vier avonden

Hoe inschrijven?   Via dit formulier.

Opgelet, wees er snel bij, want volzet is volzet. We overschrijden de grens van acht deelnemers niet.

Getuigenissen van deelnemers:

Op zoek naar andere inzichten over opvoeden? Dan is dit traject zeker een aanrader. In een klein groepje bespreek je ervaringen met andere ouders, wat ik persoonlijk heel leerrijk vond. Het is een verademing om tijd te maken om stil te staan bij wie je bent en hoe je dingen aanpakt als ouder. Interessante inzichten over het gedrag van kinderen en waar reacties vandaan kunnen komen. Katrien deelt haar ervaring op een boeiende, aangename en niet-belerende manier.

In het groeitraject motiverend opvoeden heb ik veel bijgeleerd. Zeker als beide ouders samen dit traject doen, kan je dat in de praktijk thuis echt toepassen en meenemen voor de toekomst van je kinderen.

Graag wil ik jou bedanken voor de voorbije infoavonden i.v.m. hoogbegaafdheid.
Bedankt voor de aangename setting, de ongedwongen en open sfeer, jouw deskundige uitleg die je op een heel aangename manier overbracht.
Het heeft mijn blik zeker en vast heel wat verruimd. Ik zal voortaan kinderen met een vermoeden van hoogbegaafdheid anders bekijken en benaderen. Ook onze aanpak naar deze kinderen toe op school, wil ik zeker onder de loep nemen en bijsturen.
Ik ben blij dat je ons heel wat handvaten aanreikte. Dit zal me hierbij zeker helpen. Ik ga er alvast mee aan de slag en hoop zo, op mijn beurt, de blik van mijn collega’s te kunnen verruimen.
Daarnaast zal ik voortaan ook met een open geest reageren op ouders die een vermoeden van hoogbegaafdheid bij hun kind komen melden. Het hoeft en mag voor hen geen strijd zijn.
Bedankt!

Blij een experte in de hoogbegaafdheid als jij te mogen ontmoeten. De manier waarop jij je kennis en ervaring deelt is onbeschrijfelijk. In jouw knusse werkstek nam je ons op een enthousiaste, ongedwongen en duidelijke manier mee in jouw verhaal, met heel veel ruimte voor het delen van jouw en onze ervaring (en). Je bracht me tijdens die twee avonden op een rollercoaster van gewaarwordingen. Vreugde omdat hoogbegaafdheid bespreekbaar wordt. Opgelucht door de antwoorden op vele vragen. Emotioneel omdat dit puzzelstukje zo klopt met mijn moedergevoel of ervaringen. Ontgoocheling omdat er nog zoveel werk aan de winkel is. Euforisch omdat dit al een mooie stap is in juiste richting,…