Webinars zonder interactie, on demand:

Motiverend opvoeden

In dit webinar kijken we voorbij het gedrag dat kinderen stellen naar de psychologische basisbehoeften die zij ervaren.  We baseren ons hiervoor op de zelfdeterminatietheorie (van Ryan & Deci) zoals deze vertaald werd naar de opvoeding door de gekende motivatiempsycholoog Maarten Vansteenkiste (Vitamines voor groei, Maarten Vansteenkiste & Bart Soenens).

Deze theorie wordt in verband gebracht met de hedendaagse stromingen binnen opvoedland (zoals het mild ouderschap van Nina Mouton en het onvoorwaardelijk opvoeden van Alfie Kohn) en eveneens rijkelijk geïllustreerd door praktische voorbeelden vanuit de brede ervaring van Katrien.  Een absolute aanrader!

Webinars met interactie, live:

Hoe herken je hoogbegaafdheid? Is testen een must?

In dit webinar richten we ons tot personen die nog weinig kennis hebben van hoogbegaafdheid en die klaar zijn om er meer over te ontdekken.  Opgelet, eens je kennis hieromtrent geprikkeld is, kan het verder bijscholen licht verslavend worden…  😉

Wat als het op school (te) makkelijk is? Over drie belangrijke valkuilen.

Val jij ook soms uit de lucht wanneer andere ouders aan de schoolpoort klagen over het vele werk van zoon- of dochterlief? Heb jij het gevoel dat je kind niet echt uitgedaagd wordt op school, dat het wat op zijn of haar lauweren rust? Dan is dit webinar iets voor jou!

In dit webinar richten we ons tot alle ouders die soms het gevoel hebben dat het schoolse leren van hun kind een beetje te vlot loopt. We hebben het over de mogelijke effecten hiervan op langere termijn.

Dit webinar is toegankelijk en warm aanbevolen voor zowel ouders als (zorg)leerkrachten.

Hoogbegaafd… dus hoogsensitief ??!!

In dit webinar willen we niet alleen het antwoord geven op bovengestelde vraag. We gaan bovendien dieper in op de verschillende manieren waarop hoogbegaafden om kunnen gaan met hoogsensitiviteit, wat zich uit in verschillende copingsmechanismen.
Ook staan we even stil bij het verschil tussen hoogsensitiviteit en een ASS (autisme spectrum stoornis).

Het hoogsensitieve kind met een sterke wil.

Hooggevoelige kinderen met een sterke wil laten zich niet ‘zomaar’ opvoeden. Door hun ongelooflijke kracht, door de manier waarop ze in de wereld staan en door de manier waarop ze ons daar soms mee confronteren, lijken ze zich aan geen enkele ‘handleiding voor opvoeding’ te houden.

In dit webinar dringen we helemaal door tot in de kern van wat deze kinderen nodig hebben, maar tevens staan we stil bij wat wij misschien van deze kinderen kunnen leren.  Het is een webinar boordevol tips, maar -helaas- zonder kant-en-klare oplossingen.  Een webinar dat wel even kan nazinderen…

Onderpresteren bij cognitief begaafde kinderen.

Moet je je als ouder zorgen maken wanneer je kind in de kleuterklas niet lijkt te laten zien wat het thuis wel kan?
Wanneer grijp je in als blijkt dat je kind in de lagere school consequent lagere punten scoort dan je van hem of haar verwacht?
Kan een kind dat wel hoge punten scoort toch onderpresteren?
Wat als de punten van je kind in de secundaire school beginnen zakken als sneeuw voor de zon?

Op onder andere deze vragen gaan we in tijdens dit boeiende webinar. Zonder de illusie te hebben meteen alles op te kunnen lossen, zoeken we wel naar mogelijke oorzaken en aanknopingspunten om een nieuwe weg in te slaan.

Hoogsensitief (met een sterke wil) of autisme? Wat zijn de verschillen?

“Het is een flinterdunne lijn tussen hoogsensitiviteit en autisme.”
“Personen met autisme hebben geen empathie.”
“Hoogsensitieve personen kunnen ook autisme hebben.”
“Mijn zoon heeft een lichte vorm van autisme.”

Dat zijn uitspraken die ik vaak hoor en lees.
Maar kloppen deze beweringen wel?
Is de grens tussen hoogsensitiviteit en autisme zo vaag?
Of hebben we hier wel degelijk te doen met twee totaal verschillende labels, die weliswaar hun raakvlakken hebben? En wat gebeurt er als autisme voorkomt in combinatie met een hoge intelligentie?

In dit anderhalf uur durende webinar neem ik jullie mee in beide werelden, die van de hoogsensitiviteit en die van het autisme. We kijken naar wat aan de basis ligt van beiden, wat de gelijkenissen zijn en wat de verschillen.
Ik geef jullie een onderbouwde uitleg over onder andere bovenstaande stellingen. En we helpen alle misverstanden hierrond voor eens en voor goed de wereld uit. Of tenminste, daar doen we alvast een poging toe.

Getuigenissen van deelnemers:

Proficiat! Je webinar ‘motiverend opvoeden’ had een goede inhoud en was goed gestructureerd. Ook ben je echt ingegaan op de vragen.

Jouw webinar over HSK met een sterke wil was zeer duidelijk en goed gestructureerd! Een toppertje!

Het webinar over het hoogsensitieve kind met een sterke wil gaf vooral veel herkenning en bevestiging van wat we weten/vermoeden. Ik heb een heel deel van de boeken die je aanraadde reeds gelezen. De voorbeelden die je gaf leken vaak gewoon over onze zoon te gaan. Het is als ouder erg fijn om te horen dat je kind/jij hier niet alleen in bent.

Vond het een zeer interessante webinar over de valkuilen voor kinderen die te vlot door de lagere school vliegen. Onder andere de uitleg over de comfort zone vond ik zeer interessant. Had het zelf nog niet op deze manier bekeken. Zelf heb ik 2 kleindochtertjes die in het 1e leerjaar zitten. Ze fietsen inderdaad door de leerstof alsof het niks nieuws is. Ik ga jouw adviezen zeker kunnen gebruiken.

Ik heb het webinar van het hoogsensitieve kind met een sterke wil ondertussen helemaal kunnen uitkijken. Waauw. Weer veel inzichten rijker.

Het webinar ‘Hoe herken je hoogbegaafdheid?’ gaf een fijne eerste kennismaking met hoogbegaafdheid. Het gaf me als psycholoog al beginnende handvaten bij het interpreteren van IQ-testen en het herkennen van hoogbegaafdheid op vlak van leerstijl en zijnskenmerken!